Luxusní restaurace na Azurovém pobřeží
Babiš přilákal do své francouzské restaurace slavné kuchaře
Hospodářské noviny, 30. 7. 2013
Největší hvězdou slavnostního otevření luxusní restaurace Paloma v Mougins na Azurovém pobřeží byl populární francouzský šéfkuchař Cyril Lignac. Autor nejsledovanějšího francouzského pořadu o vaření přijel českému podnikateli Andreji Babišovi pokřtít jeho novou restauraci, která mu může pomoci výrazně rozšířit byznys ve Francii.
Právě Lignacova záštita nad restaurací a talentovaný šéfkuchař Palomy Nicolas Decherchi, který s Lignacem pracoval, stojí za velkým zájmem o podnik. Restaurace je v provozu necelé dva měsíce, ale už nyní po Michelinu druhý nejprestižnější průvodce Gault Millau Palomu zařadil mezi šest nejlepších restaurací na Côte d’Azur. V září bude oznámeno přesné pořadí.
Podle Babiše je jen otázkou času, kdy restaurace obdrží michelinskou hvězdu, případně kolik hvězd dostane. „Do roka ji budeme mít,“ řekl Babiš při pátečním slavnostním otevření. Jeho nový šéfkuchař Decherchi totiž už v okolí Cannes pracoval ve dvou podnicích, které michelinské hvězdy získaly.
Babiš se k francouzskému kuchaři a jeho příteli dostal podle svých slov náhodou: „Seznámil jsem se s Nicolasem díky svému fitness trenérovi.“ Také o otevření Palomy, která jej vyšla na zhruba 2,5 milionu eur (65 milionů korun), hovoří jako o náhodě. Babiš totiž v okolí Cannes se svými francouzskými společníky skupuje a opravuje domy, které následně prodává. „Paloma byla na bydlení až příliš u silnice, ale je z ní vidět až na moře, tak jsme si řekli, že z ní zkusíme udělat restauraci.“ Na páteční akci v Mougins dorazilo přes tři sta hostů, převážně místních. Z českých byznysmenů byli přítomní například podnikatel Radovan Vítek, majitel Synotu Ivo Valenta, vlastník Unimex Group Jiří Šimáně, šéf Travel Service Roman Vik či majitel Exclusive Tours David Eder. Nechyběl ani český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.